Norran lanserar nyheter på engelska

För att möta en ökad internationell inflyttning till industriboomen i norra Sverige lanserar nu Norran, med säte i Skellefteå, lokala nyheter på engelska.

– Etableringen av batterifabriken Northvolt och andra satsningar inom den gröna industrin har gjort att Skellefteå fått många nya invånare från andra länder. Vi har på kort tid blivit en stad med internationell prägel och vi märker att det är svårt för många nyinflyttade att ta del av vad som händer i stan. Det finns en känsla av utanförskap som inte är bra. Genom att tillgängliggöra Norrans innehåll hoppas vi kunna bidra till att Skellefteås nya invånare ska känna sig välkomna och bli en del av samhället, säger Norrans chefredaktör Malin Christoffersson.

– Därför lanserar vi nu en särskild avdelning på vår sajt, där vi översätter ett urval av våra artiklar och reportage till engelska. Vi kommer även att producera nytt material särskilt riktat mot denna målgrupp, fortsätter hon berätta om satsningen.

En engelskspråkig redaktör, Paul Connolly, har rekryterats för uppdraget. Paul har en lång karriär bakom sig som journalist på The Local och The Guardian i England och med frilansarbete som journalist och översättare. Sedan knappt elva år tillbaka bor han i Västanträsk utanför Skellefteå och vet hur det är att vara ny i stan.

– Förutom lokala nyheter vill jag hjälpa inflyttare att bättre förstå de svenska traditionerna och hur olika samhällsinstanser fungerar, så en del av mitt material kommer att handla om det. Jag hoppas kunna bidra med en hel del som kan öka möjligheterna att snabbare integreras, säger Paul Connolly.

Northvolt, som hittills rekryterat människor till Skellefteå från mer än 80 olika länder, har varit samtalspartner i satsningen och ser Norrans engelska material som något mycket värdefullt för deras medarbetare.

– När folk flyttar hit får de förstås ett sammanhang via jobbet, men för att kunna växa in i Skellefteå behövs också andra informationsströmmar. Tillgång till lokalnyheter är något som flera har efterfrågat. Att ha bra information och blir en del av samhället skapar en trygghet i att kunna vara kvar här, så det är en viktig del för att behålla medarbetare över tid, säger Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt.

– Vi börjar med en enkel engelsk undersida på vår befintliga sajt norran.se, men med tiden hoppas vi kunna bygga ut med fler funktioner och en bättre inramning. Under den första tiden kommer vi att låta artiklarna vara öppna, men på sikt kommer de att bli en del av den digitala prenumerationsaffären och givetvis kommer man då också att få tillgång till våra svenska artiklar. Vi vill ju även bidra till att våra nya invånare blir bättre på svenska, säger Malin Christoffersson.

Norrans engelska innehåll kan hittas på norran.se/english

Bild: Paul Connolly, engelsk redaktör, och Malin Christoffersson, chefredaktör
Foto: Norran

NTM:s nya produktstrateg ska vässa den digitala läsarupplevelsen

Nu tar vi nästa steg i vår digitala resa. Den 19 augusti tillträder Linda Cederberg tjänsten som produktstrateg med ansvar för att utveckla NTM:s digitala nyhetstjänster för att skapa den bästa möjliga användarupplevelsen för våra läsare, kunder och samarbetspartners.

Tomas Mellgren tillträder som ekonomichef för NTM

Det blir Tomas Mellgren som tar över rollen som ekonomichef för NTM när nuvarande ekonomichef Jan Eric Johansson går i pension. Han börjar sin nya tjänst den 1 juni.
Kampanj på Pressfrihetens dag 3 maj 2024

Gemensam kampanj för den fria journalistiken

”Det är rörigt just nu. Men vi gör saker tydligare”. Det är huvudbudskapet när NTM:s nyhetstitlar på Pressfrihetens dag samlas i en gemensam kampanj för att uppmärksamma betydelsen av fri och oberoende journalistik.